Zakwaszony organizm – jak walczyć z tym problemem?

Zwiększona podatność na infekcje, senność, zmęczenie, wypadające włosy, problemy żołądkowe oraz osłabione paznokcie – według specjalistów z tymi objawami może mieć do czynienia aż czterech na pięciu Europejczyków. Wszystkie mają wspólny mianownik o dość tajemniczej nazwie – zakwaszenie organizmu.

Polega on na zaburzeniu w organizmie równowagi kwasowo – zasadowej. Czynnikami wywołującymi ów niekorzystny stan są m.in.: stres, brak ruchu, spożywanie wysoce przetworzonej żywności oraz szybkie tempo życia. Jeśli podejrzewamy u siebie zakwaszenie, zróbmy prosty test z użyciem papierka lakmusowego.

zakwaszenie org2
Warto wiedzieć, jakie produkty zakwaszają nasz organizm. Na owej liście znajdziemy m.in.: cukier, ser żółty, czekoladę, biały ryż, słodkie produkty mączne czy alkohol. Spożywane w nadmiarze sprawiają, iż pojawia się szereg charakterystycznych objawów (trądzik, nerwowość, osłabienie zębów, wzdęcia, zgaga, uczucie ciężkości).

Specjaliści radzą zatem, aby spożywać większą ilość produktów zasadotwórczych, by ich stosunek do kwasotwórczych przedstawiał się w proporcji 4:1. Wprowadźmy więc do diety buraki, śliwki, czarną porzeczkę, marchew, cytrynę oraz wiśnie. Nie zapominajmy także o orzechach włoskich oraz oliwkach. Gdy prócz tego ograniczymy spożycie mięsa, alkoholu, kawy i herbaty, a zamiast nich włączymy warzywa i owoce oraz nieprzetworzone produkty, zakwaszenie przestanie być naszym problemem. Unikniemy także poważnych konsekwencji zdrowotnych – alergii, migreny, cukrzycy choroby wrzodowej, a nawet nowotworów.

Dodaj komentarz