loading
Dodaj do ulubionych Dodać na Twitter Dodaj na facebook

Strona główna » Forum » Ciąża, Dzieci i Rodzina » Przedszkole Montessori

Przedszkole Montessori

Kora8

Kora8: Niedługo będę musiała posłać córkę do przedszkola. Znajomi namawiają, abym zapisała ją do przedszkola stosującego zasady M. Montessori. Szukałam informacji na temat tej metody i wydaje mi się, że ma wiele zalet. Z drugiej strony odzywa sie we mnie sceptycyzm, że to aż zbyt pięknie w teorii brzmi, aby sprawdziło się w praktyce. Sama nie wiem, co o tym wszystkim mysleć. Niby znajomi są zadowoleni z postępów syna, ale...
A co Wy myślicie o takim przedszkolu? Posłałybyście swoje dziecko? Dlaczego tak lub dlaczego nie? Zapraszam do dyskusji. A tu dla zainteresowanych link http://nauka.2p.pl/montessori/zalozenia.html
09 luty, 2011 o 16:35 Odpowiedz

agnezz78
agnezz78: opiekowałam się kiedyś dzieckiem, które chodziło do przedszkola Montessori - w czasie mojej opieki nad nim był już w szkole podstawowej, w normalnej, państwowej szkole. Z tego co wiem metoda Montessoi w centrum uwagi jest dziecko i jego potrzeby. Chłopiec sprawiał problemy, nie tylko mnie,ale i rodzicom. W szkole miał problemy z komunikacją z innymi dziećmi oraz z dyscypliną - to byl problem także w domu - byl kompletnie nieposluszny.
Nie wiem na ile jest to problem przedszkola i metody Montessori, a na ile byla to kwestia jego charakteru i postawy rodziców. Jego mama (nauczycielka wychowania przedzskolnego!!!!) stwierdziła, że lepiej było go posłać do normalnego przedszkola.

Kora, nie chce wpływać na twoją opinię, dzielę się tylko tym, co wiem. W końcu sama kiedy będę mamą, więc temat uważam za ciekawy.
09 luty, 2011 o 17:06 Odpowiedz
agnezz78
agnezz78: chyba umknęła mi w poście istota problemu u opisywnaego chłopca: zgodnie z metodą Montessori w przedszkolu podchodzono do niego indywidualnie - pozwalano mu rysować cały dzień albo budować z klocków albo robić wycinanki, słowem na co miał ochotę. Nie poświęcano za to uwagi rozwijaniu nawiązywaniu kontaktu z rówieśnikami. Efektem późniejszym było to, że 7-letni chłopiec kompletnie nie potrafil się bawić z innymi dziecmi, ale zauważono to dopiero, kiedy poszedl do szkoly podstawowej.
09 luty, 2011 o 17:12 Odpowiedz
nyxa
nyxa: Pozwolę sobie zabrać głos, bo moje rodzinne doświadczenia z przedszkolem o profilu Montessori jest zdecydowanie pozytywny. Zastanawia mnie historia, którą opisałaś. Odniosłam wrażenie, jakby kadra w ogóle nie interesowała dziećmi. Nie upatrywałabym problemu z dyscypliną z tym, że metoda ta jest zła. Raczej, problem był w domu plus brak zaangażowania ze strony przedszkolanki. Zdziwiło mnie to, że jego mama ma przecież wiedzę na temat przedszkolaków - czemu wcześniej nie zauważyła problemu dziecka? Syn mojej przyjaciółki chodzi do przedszkola montessori. Zawsze jeśli temat rozmowy schodzi na dziecko, wychowanie, postępy w nauce, chwali tę metodę. Druga sprawa to są przedszkola które mają specjalistów metody MM i są przedszkola które Montessori mają w nazwie.
10 luty, 2011 o 09:07 Odpowiedz
Kora8
Kora8: Mnie również trochę dziwi to, co napisałaś, Agnezz. Z tego, co wiem o przedszkolach montessori, dzieci nie mają tam problemów z dyscypliną. A matka, nauczycielka powinna zauważyć problem z dzieckiem wcześniej. Jeśli w domu był nieposłuszny to chyba jednak wina jest po stronie rodziców.
Nie chcę być źle zrozumiana, ja tu nie oczekiwałam samych peanów pochwalnych, konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana, ale akurat te argumenty, które podałaś wydają mi się mało przekonujące. .A gdzie jest to przedszkole, o którym piszesz? chyba nie chodzi o Mądre Główki? Bo słyszałam same dobre opinie o tym przedszkolu...
12 luty, 2011 o 01:18 Odpowiedz
agnezz78
agnezz78: @Kora8 kto posyla dzieci to przedszkola pod nazwą "Mądre Główki"? tu już sama nazwa mówi sama za siebie.

Przedszkole , o którym pisałam jest w Londynie, było to kilka lat letmu. Było oczywiście prywatne (państwowe przedszkola w UK to shit większy niż w PL), dość drogie i chodziły tam same takie właśnie mądre główki .... czyli całkiem przeciętne dzieci takich ambitnych, zamożnych rodziców
jeśli chodzi o ten konkretny przypadek to może mama nie zauważyła problemu, bo miała inne problemy na głowie: kolejną ciążę i małe dziecko, wielki remont, którym ona głównie kierowała, koordynator grupy matka i dziecko ... wiecie jak to jest, że szef bez butów chodził

14 luty, 2011 o 12:38 Odpowiedz
Kora8
Kora8: @agnezz78 A co jest złego w nazwie? Mi się akurat nazwa podoba, więc jestem nadambitną matką przeciętnego dziecka, z którego na siłę chcę zrobić geniusza? Uwielbiam takie generalizowanie.
Na systemie edukacji w UK się nie znam, o wspomnianym przez Ciebie przypadku powiem tyle: OK. zabiegana mama mogła od razu nie zauważyć problemów z dzieckiem, jestem w stanie to zrozumieć, natomiast zrzucania całej winy za zaistniałą sytuację na przedszkole nie rozumiem. A z Twojego postu wynikało, że ta pani uważała, że jest bez winy w całej tej sytuacji.

14 luty, 2011 o 22:06 Odpowiedz
agnezz78
agnezz78: @Kora8 sorry jeśli cię urazilam, ale dla mnie nazwa mądre główki jest pretetnsjonalna.

Do opisywanego przypadku: mama tego chłopca wyraźnie mi powiedziała, że problemy komunikacyjne chłopca są związane z przedszkolem Montessori i preferowanym tam podejściem do dziecka. Specjlanie podkreśliłam wykształcenie matki oraz jej hobby - działalność charytytywna w dzielnicowej grupie matki i dziecka. Z kolei na problemy z dyscypliną zwracał uwagę jego ojciec, ktróry jako typowy weekendowy ojciec - i nie ma tu ironii - wymagał od własnych dzieci posłuszeństwa.
Z ciekawością przeczytam twoje doświadczenia związane z przedszkolem Montessori,, jeśli zdecydujesz się na nie.

15 luty, 2011 o 11:12 Odpowiedz
malina
malina: osobiście jestem zachwycona metodą Montessori, żałuję że w moim mieście nie ma takiego przedszkola. Moje dzieci chodzą do zwykłego. Nie mówią, że gorszego, w końcu i ja do takiego chodziłam i dobrze to wspominam ...
18 luty, 2011 o 16:42 Odpowiedz
Paulla
Paulla: Przyglądam się tak Waszej dyskusji i bardzo mnie zainteresowała :) Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z taką ostra opinią jak opinia agnezz78. Planuje wysłac dziecko właśnie do tego typu przedszkola i na innych forach w większości opinie są pozytywne. Fakt dziecko ma dużą dowolnośc tego co chce robic, ale do tego musi byc odpowiednia kadra aby tak zachęci dziecko do innych czynności i nauki aby same tego chciało. Na pewno zależy to od kadry i też słyszałam bardzo dobre opinie właśnie o Mądrych Główkach i powiem szczerze, że nawet nie zwróciłam takiej uwagi na nazwę. Wydawała mi się normalna, a nie jakaś problematyczna....
21 marzec, 2011 o 20:45 Odpowiedz

Copyright 2012. Ladiva.pl: Uroda, Moda, Zdrowie, Ciąża, Dzieci, Forum kobiety... . All rights reserved.