loading
Dodaj do ulubionych Dodać na Twitter Dodaj na facebook

Strona główna » Forum » Ciąża, Dzieci i Rodzina » czy warto stosować antykoncepcję w tabletkach

czy warto stosować antykoncepcję w tabletkach

karolina1985

karolina1985: ten temat jest bardzo skomplikowany poniewaz my kobiety nie zdajemy sobie sprawy jakie ona daje korzysci i zagrożenia z jej stosowaniem. po pierwsze my mamy prawo wiedzieć od lekarza ginekologa ponieważ wykonuje zawód stworzony dla nas , ale nie jest świadomy czy chce dla naszego dobra lub zdrowia przepisuje nam tabletki nie wiedząc o ich niekorzystnym działaniu. Myślę że lekarz ginekolog ma obowiązek informowania nas z jakich źródeł farmaceuci czerpią aby produkować tabletki. uważam że to celowe wprowadzanie w błąd że tabletki ratują nam zycie że możemy uzupełnić niedobór hormonów. Myślę że mamy dość hormonów w naszym organizmie i nie potrzebujemy stosować. lekarz nie jest na tyle kompetentny zeby nam mówić jak bardzo szkodzą tabletki w jakich dawkach są zawarte hormony, ja szkodzę sobie wiem jakie są zagrożenia ze stosowania tych tabletek czytając w internecie . choroby zakrzepowe, zawały, udary sa częstym powodem stosowania tabletek hormonalnych nie wspominając że mają działanie rakotwórcze.nie rozumiem dlaczego lekarze ginekolodzy mają w nosie że w ulotkach jest zawarta informacja że sa skutki uboczne i powinno sie zaprzestac ich stosowania. druga dotyczy zabezpieczenia.jak każda kobieta jest świadoma ryzyka zajścia w ciążę nawet niechcianą. co nam da że tabletka połknięta da nam gwarancję że zabezpieczy przed ciążą? nie wierzę ile jest przypadkow ciąż pozamacicznych albo chorób związanych ze stosowaniem tabletek.ja uważam że jeśli potrafimy mysleć i jesteśmy rozsądne . uważam że są inne metody planowania rodziny jeśli ktos ma doświadczenie z metoda kalendarzyka owulacyjnego to gratuluję . kobieta powinna umieć i słuchać natury jaka nas obdarzyła swojej intuicji. ja przed wpadka stosowałam metode naturalną wiedziałam za pomocą informacji w internecie na temat dni płodnych i niepłodnych. wiem że jest niezawodna dopóki ma sie doswiadczenie . nie potrzebne sa nam tabletki . ponieważ mamy do czynienia ze szkodliwym działaniem sztucznych hormonów. ja sie tez boje ciąży i wcale nie musze ich brac jesli potzrbuje to naturalne metody . rozważcie kobiety jesli lekarz wzbudza w was watpliwość nie bójcie się konwersacji z nim . macie prawo mu udowodnić że tabletki sa szkodliwe
10 styczeń, 2011 o 20:58 Odpowiedz

myszka26
myszka26: Wydaje mi się, że jesteśmy świadome konsekwencji związanych ze stosowaniem tabletek skoro przyjmujemy recepty od lekarza, ja w życiu bym nie stosowała czegoś o czym nie miałabym zielonego pojęcia
26 grudzień, 2011 o 16:32 Odpowiedz
Camelia
Camelia: Zgadzam się z myszką, a ponadto chyba dużo zależy od naszego osobistego doświadczenia - ja stosuję tabletki od 2 lat i nic mi nie jest, nie odczuwam żadnych skutków ubocznych, z moim zdrowiem wszystko gra, więc opinię mam pozytywną...
27 grudzień, 2011 o 17:10 Odpowiedz
Lady Godiva
Lady Godiva: Bądźmy szczerzy, jak się dziewczyna sam nie zainteresuje, to mało jaki lekarz powie jej coś więcej niż nazwę i dawkowanie leku!
A jest wielu takich, co od razu wciska dwuskładnikowe, nawet nie informując, że jest inna opcja. ja o pigułkach jednoskładnikowych, które mają duużo mniej skutków ubocznych dowiedziałam się dopero w ciąży jak zaczęląm interesować sie antykoncepcją dla karmiących. Brałam je ponad dwa lata, aż mi jakiś stary doktorek przypisał zwykłe, bo skoro już nie karmię, to po co ryzykować? Pokornie się zgodziłam, ale potem zaczęłam myśleć, a także czytać i poszłam do dwóch innych lekarzy -kobiet, które potwierdziły to, co mi się wydawało na podstawie ulotek i net. Jeśli bierze się REGULARNIE, to skuteczność jest taka sama.

Teraz musiałam odstawić tabletki i jest to dla mnie męką. Na pewno moje libido nie wzrosło, gdy sex kojarzy mi sie ze stresem :(
27 styczeń, 2012 o 10:30 Odpowiedz
izyda
izyda: nie warto, to był najgorszy blad mojego zycia :( utylam, na twarzy zaczely mi rosnac wlosy... libido siadlo, juz nie mowie o tym jakie nastroje mialam... porazka!!! nie biore tabletek od kilku lat, walcze nadal z owlosieniem i nadwagą :(((( [:,-(]
03 marzec, 2012 o 02:13 Odpowiedz
Natka13
Natka13: Ja stosowałam plastry i byłam zadowolona, ale zawsze mam wątpliwości czy przypadkiem nie rujnuje mi to gospodarki hormonalnej.
28 marzec, 2012 o 15:56 Odpowiedz
elle
elle: Ja wlasnie zastanawiam sie nad plastrami - bo zupelnie nie potrafie pamietac o regularnym braniu tabletek, cokolwiek by to nie bylo [:-(] - Natka13 - a jakie plastry stosowalas? Czy sa plastry jednoskladnikowe tak jak i tabletki? Nie chce sobie zrobic kompletnego przewrotu w organizmie hormonami...
06 kwiecień, 2012 o 10:27 Odpowiedz
Carrie
Carrie: moze i warto stosowac antykoncepcje w tabletkach (najlepiej z mala iloscia hormonow) ale najlepiej jesli ma sie juz stalegopartnera i sie mu ufa...spojrzmy prawdzie w oczy - nie mozemy ufac nowo poznanym facetom ze przedtem czegos nie zlapali [(roll)] a argumentowanie facetow ze "w gumce nie jest fajnie " to dla mnie smiesznosc...jakby mi ktorys tak zasunal na wstepie to bym mu serdecznie podziekowala...takze ja na razie obstaje przy stosowaniu prezerwatyw - oczywiscie wiaze sie to tez z ryzykiem jesli facet jest ciapa i nie potrafi zalozyc tak, zeby nic nie peklo...ale to juz inna historia...

Przy tabletkach bardzo boje sie zakrzepow, i obnizenia nastroju...zwlaszcza przy tabletkach z przewaga progesteronu
10 kwiecień, 2012 o 09:24 Odpowiedz

Copyright 2012. Ladiva.pl: Uroda, Moda, Zdrowie, Ciąża, Dzieci, Forum kobiety... . All rights reserved.