loading
Dodaj do ulubionych Dodać na Twitter Dodaj na facebook

Strona główna » Forum » Inne » Co sądzicie o ekranizacjach książek?

Co sądzicie o ekranizacjach książek?

Lady Godiva

Lady Godiva: Jakie macie doświadczenia z ekranizacjami książek, które przeczytałyście? A może film zachęcił Was do przeczytania?...
Czy w ogóle powinno się robić ekranizacje bestsellerów?

Ja byłam zachwycona ekranizacją "Oniegina", podobały mi się "Służące", ale czarna rozpacz ogarnęła mnie przy ogladaniu "Wyznan zakupoholiczki". Książka rewelacyjna, film totalne dno, nawet jak na komedię amerykańską -nic prawie wspólnego z książką :(
10 styczeń, 2012 o 12:47 Odpowiedz

diva_klubowa
diva_klubowa: Wiele ekranizacji moich ulubionych książek było super. Hitem był dla mnie film "Łowca androidów" na podstawie książki Dicka. Wszystkie ekranizacje książek Stevena Kinga również przypadło mi do gustu.

Ostatnio trafiłam na trailer "Igrzysk śmierci" i ciekawa jestem bardzo, jak będzie tym razem. Książka jest rewelacyjna. Trailer filmu wygląda zachęcająco, obsada jest fajna, muzyka również. Ciekawość już mnie pożera, czekam na premierę :D
15 styczeń, 2012 o 13:36 Odpowiedz
Lady Godiva
Lady Godiva: King- to mistrz ;)
A nie słyszałam o tej książce "Igrzyska śmierci". To coś raczej świeżego? Przygodowa?
16 styczeń, 2012 o 10:04 Odpowiedz
wikaG
wikaG: Nie słyszałaś??? Teraz wszystkie małolaty piszczą przy ogladaniu plakatów z aktorami, którzy tam mają grac ;)

Wrzucam ci opis z netu z jednego z blogów, który wyswietlił mi się jako pierwszy.... ;)

"Dziś chciałabym wam opowiedzieć o pewnej wspaniałej książce będącą pierwszym tomem trylogii, która zdobyła moje serce od pierwszych swoich stron. Książka Suzanne Collins „Igrzyska śmierci” – bo o niej chciałam wam dziś powiedzieć jest najlepsza książka jaką w tym roku przeczytałam i która na długo zostanie w mojej pamięci.

Akcja powieści rozgrywa się w państwie Panem, które składa się z głównego miasta – Kapitolu, oraz trzynastu dystryktów, które go otaczają. Nie wiemy dokładnie kiedy to państwo powstało, jednak z książki możemy się dowiedzieć, że znajduje się ono na ruinach dawnej Ameryki Północnej. Pierwsze strony książki przedstawiają nam przygotowania się ludności dwunastego dystryktu na uroczystości dożynkowe. Dożynki, z którymi wiąże się smutna i przerażająca historia….

Jedną z głównych bohaterek książki a zarazem narratorką jest szesnastoletnia Katniss Everdeen, która wraz z młodszą siostrą Prim i matką mieszka w najuboższym dystrykcie (nr. 12). Katniss po śmierci swojego ojca, który zginął podczas wybuchu w kopalni, stała się głową rodziny. To ona właśnie utrzymuje mamę i siostrę przy życiu, niejednokrotnie narażając swoje życie… Bohaterce, podczas zabronionych przez państwo polowań na zwierzynę, którą wyżywiała rodzinę często towarzyszył Gale – młodzieniec, który podobnie jak Katniss opiekował się swoim rodzeństwem oraz musiał wyżywić całą swoją rodzinę.

Życie naszej bohaterki, które wcale różami nie jest usłane zmienia się na jeszcze gorsze, podczas corocznych dożynek. To właśnie podczas nich władze Kapitolu zmuszają podległe sobie dystrykty do zapłaty „haraczu” jakim jest oddanie na igrzyska śmierci – jednej dziewczyny oraz jednego chłopaka, którzy dla uciechy mieszkańców Kapitolu będą ze sobą walczyć na śmierć i życie na kapitolińskiej arenie, od której powrotu już nie ma i tylko jedna osoba ma prawo je wygrać…

Trybuci (dzieci), którzy zostają wylosowani podczas dożynek – zostają zabrani swoim rodzicom i zawiezieni zostają do Kapitolu gdzie przez tydzień są przygotowywane do walki na śmierć i życie oraz uczone sztuki przetrwania. Każda z dwójki dzieci otrzymuje swojego mentora, który sie nimi zajmuje oraz całą ekipę przygotowawczą, stylistów, fryzjerów….

Wszystko to ma na celu przygotować młodych trybutów do walki na śmierć i życie. Walczyć oni będą musieli z dziećmi z innych dystryktów i będą musieli je zabić by sami mogli przetrwać. Ta okrutna rozrywka, która fundowana jest przez Kapitol swoim mieszkańcom jest tak naprawdę okrutną rzezią niewinnych dzieci, których zmusza się do zabijania – jeśli chcą przetrwać. Jak w tej okrutnej rzeczywistości odnajdą się nasi bohaterowie z dwunastego dystryktu? Które z dzieci mieszkających w tym najbiedniejszym rejonie zostanie wybranych by walczyć ze sobą i innymi trybutami? Czy uda się komuś z dwunastego dystryktu przeżyć? Nadzieja jest nikła i o tym nasi bohaterowie wiedzą. W innych rejonach tych bogatszych dzieci od małego wychowuje się na trubutów, dobrze się karmi uczy sztuki przetrwania czy choćby zabijania na 12 sposobów nożem. W tych biedniejszych rejonach dzieci są często niedożywione i nikt nie ucy ich jak polować czy zabijać, dlatego wybór na dożynkach oznacza dla nich praktycznie karę śmierci…

Książka „Igrzyska śmierci” nie jest książka dla dzieci, czy młodzieży. Jest to zdecydowanie książka wyłącznie dla osób dojrzałych rozumiejących iż zło, okrucieństwo i walka, jest często częścią historii. Powieść Suzanne Collins to opowieść o walce, sile przetrwania, o marzeniach i miłości, o zdradach i wyrafinowaniu, ale również o nadziei, pragnieniach, uczuciach tych dobrych jak i złych, jak również o wielu innych rzeczach, które mogłabym tu wymieniać bez końca, ponieważ książka ta jest bardzo dobrze skonstruowana w formie jak i treści.

Autorka w swojej książce porusza bardzo ważne tematy i sądzę, że każdy młody dojrzały człowiek powinien ją przeczytać, jak zresztą inne jej części gdyż jak wspomniałam na początku jest to pierwszy tom trylogii. Jak zakończy się historia Katniss Everdeen? Co przyniesie los naszej głównej bohaterce? Czy uda się jej zachować chociaż własny honor podczas tych Igrzysk? Jak potoczy się walka na śmierć i życie podczas tych Godowych Igrzyska Śmierci? Tego wszystkiego będziecie mogli się dowiedzieć sięgając po tę pełna niesamowitych przygód książkę, którą Wam bardzo serdecznie polecam. Książka trzyma w napięciu, jej akcja jest bardzo wartka i nie pozwala czytelnikowi się od niej oderwać. Ja osobiście kilka nowy przy niej zarwałam nie mogąc się oderwać. A książka towarzyszyła mi zarówno przy gotowaniu, sprzątaniu, a nawet podczas pójścia do sklepy, bo nie byłam w stanie się od niej oderwać :) ".

18 styczeń, 2012 o 21:22 Odpowiedz
Lady Godiva
Lady Godiva: Ojej... Dzięki za oświecenie :)
Ale z tego opisu wynika, że nie jest to książka młodzieżowa, to już nie wiem za bardzo...
Najlepiej byłoby sprawdzić pewnie ;)
A ktoś jeszcze czytał?
19 styczeń, 2012 o 09:32 Odpowiedz
koltun27
koltun27: Ekranizacje książek są z reguły "streszczeniem" najważniejszych wątków, ale tak jest z każdym filmem na podstawie książki, ciężko byłoby "upchnąć" wszystko w, z reguły, półtoragodzinny film. Tak jak wspomina diva_klubowa również i mi podobają się prawie wszystkie ekranizację książek Kinga.
Lady Godiva ja czytałem Igrzyska i jeśli film dorówna chociaż w połowie książce to będzie hit ! Więc nadrabiaj zaległości i czytaj książkę ;) nie będziesz zawiedziona a i będziesz miała porównanie jak film wejdzie do kin w marcu.
19 styczeń, 2012 o 12:53 Odpowiedz
diva_klubowa
diva_klubowa: Nie mogę się zgodzić, że większość ekranizacji jest streszczeniem. Wielu reżyserów traktuje książki jako prawdziwe wyzwanie i wkład artystyczny w treść książki jest wtedy imponujący. Sądząc po trailerze "Igrzysk śmierci", tak może być i w tym przypadku. Klimat filmu wydaje się niepokojący i trochę mroczny, tak jak w książce.

A czy jest to literatura młodzieżowa? Na pewno tak, choć ja, nie będąc nastolatką, przeczytałam "Igrzyska" z wypiekami na twarzy :)
20 styczeń, 2012 o 21:01 Odpowiedz
Lady Godiva
Lady Godiva: klubowa -ja też czytałam z wypiekami na twarzy -dosłownie przed chwilą skończyłam!
Choć nastolatką nie jestem już... Bardzo jestem ciekawa drugiej częsci i oczywiście erkanizacji [:-D]

Przy okazji powiem zdanie o ekranizacji "Boga rzezi", czyli "Rzezi" Polańskiego, jest w w tym coś< ale stawiam,że w teatrze wypada to lepiej [(roll)]
22 styczeń, 2012 o 18:46 Odpowiedz
wikaG
wikaG: @diva_klubowa

Wiesz, jest mlodzieżowa i nie do końca tez jest młodzieżowa :)
Bo ja przeczytalam, a do młodzieży sie juz nie zaliczam ;) żartuje oczywiscie ;)
Tak poważnie, to słuchalam nie tak dawno - nie pamietam gdzie - rozmowy socjologów na temat rality show i Georga Orwella "Rok 1984". Jak lubisz Orwella, to "Igrzyska..." też ci do gustu przypadną.
23 styczeń, 2012 o 13:58 Odpowiedz
Lady Godiva
Lady Godiva: @wikaG - Już przypadły :)))
23 styczeń, 2012 o 20:25 Odpowiedz
hanuś
hanuś: Zaciekawiliście mnie, wrzucam książkę na listę do przeczytania. A podajcie trailera.
26 styczeń, 2012 o 17:58 Odpowiedz

Copyright 2012. Ladiva.pl: Uroda, Moda, Zdrowie, Ciąża, Dzieci, Forum kobiety... . All rights reserved.